Reisverslag Avontuurlijk Bali

 P1010985a dag 13

 

 

25 augustus t/m 10 september 2009

Inleiding:

Van dinsdag 25 augustus tot en met donderdag 10 september 2009 ben ik voor het eerst in Azië op vakantie geweest. Na een aantal jaren in Europa op vakantie te zijn geweest, was het nu weer tijd om een verre reis te maken.

Voor het eerst heb ik mijn vakantie geboekt bij FOX Vakanties te Nieuw Vennip. Deze keer was het eiland Bali gelegen in Indonesië de bestemming.

Aldaar heb ik samen met Anieta, Anne, Anthony, Arna, Arnold, Bert, Ellis, Femke, Leonie, Marco, Margriet, Maria, Mark, Marloes, Nicolet, Paul, Paul, Vincent, Vincent en onze reisleider Anom veel plezier en lol gehad op onze 15 of 17-daagse Singlerondreis Avontuurlijk Bali. Daarvoor wil ik hen hartelijk bedanken.

Bali is een Indonesische provincie. Het ligt ten oosten van Java en ten westen van Lombok. Bali is qua oppervlakte (ruim 5.500 km2) te vergelijken met de provincie Noord Brabant. Er wonen ongeveer 3,5 miljoen inwoners. Wij waren tijdens de ramadan op Bali. Hier hebben we helemaal geen last van gehad. De Balinezen hebben als religie hoofdzakelijk hindoeïsme, terwijl de bevolking op de rest van Indonesië overwegend moslim is.

Ik ben met de trein naar Schiphol gegaan. Aldaar zijn we overgestapt op het vliegtuig die ons via Hongkong op Bali heeft gebracht. Op Bali hadden we overnacht in de plaatsen Ubud, Candidasa, Lovina en Pemuteran, waar we steeds 2 nachten hebben geslapen. Daarna hebben we nog 4 of 6 nachten doorgebracht in Legian (Kuta) om vervolgens weer via Hongkong op Schiphol te arriveren.

Hierna kunt u mijn belevenissen lezen zoals ik, en in vele gevallen wij, gedurende deze 15 of 17 dagen hebben meegemaakt.

Veel leesplezier.

Dag 1: dinsdag 25 augustus

Vanmorgen ben ik om 08.00 uur vertrokken voor een 17-daagse reis naar Bali. Exact een maand geleden, zaterdag 25 juli, hebben we al een kennismakingsetentje gehad in restaurant Opium te Utrecht. Hier waren 15 van de 20 reisgenoten aanwezig. Hierdoor waren er nog maar vijf onbekende gezichten die we op Schiphol voor het eerst zullen ontmoeten. Via het forum op FOX was één en ander tot stand gekomen. Al vanaf februari werden op het forum vele berichten geplaatst.

Onderweg in de trein naar Schiphol regende het. Volgens mij ga ik op het juiste moment weg uit Nederland na een mooie zomer.

Omstreeks 11.00 uur na een kleine vertraging aangekomen op Schiphol. Aldaar werden we opgewacht door twee dames van onze reisorganisatie FOX. Er waren al vele bekende reisgenoten aanwezig. Het inchecken ging vrij vlot. Vanwege mijn lengte kreeg ik een stoel bij de nooduitgang, zodat ik meer beenruimte heb.

Aan boord van het vliegtuig van Cathay Pacific bleek ik samen met Mark de beschikking te hebben over anderhalve meter beenlengte. Dit hadden wij nog nooit meegemaakt. Met een vertraging van anderhalf uur gingen we om 15.30 uur de lucht in. Onze bestemming was eerst Hongkong voor een overstap. Een afstand van circa 9.286 km, volgens Cathay Pacific. Aan boord was het drinken, waaronder alcohol gratis. Dit had ik de afgelopen jaren niet meer meegemaakt. Echter toen bleef ik in Europa en dit was een intercontinentale vlucht. Hier kwamen we achter omdat naast ons een meneer zat die regelmatig naar Hongkong gaat voor zijn werk. Hij is namelijk eigenaar van het merk rugzak die Mark bij zich had. Hij bestelde al vlot drie biertjes. Hij was Member bij deze vliegtuigmaatschappij en kreeg dus extra aandacht van de stewardessen. Na het nuttigen van eten, enkele biertjes en het spelen van Poker op de entertainment apparatuur van het vliegtuig, brak dag 2 aan.

Dag 2: woensdag 26 augustus

Omstreeks 02.30 uur Nederlands tijd (Hongkong tijd 08.30 uur) landen we veilig op het vliegveld van Hongkong. Aldaar uitgestapt en opnieuw door de douane en na even gewacht te hebben stapten we ruim een uur later weer aan boord van hetzelfde vliegtuig die ons naar Bali zou brengen. Een reis van 3.459 km. Ik had nu minder beenruimte dan de eerste vlucht, maar wel meer dan de gemiddelde passagier.

Om 08.40 uur geland op Bali. Daarna twee uren in de rij gestaan om een visum te kopen (ging vlot) en door de douane te gaan. Dit ging heel traag. Het lijkt wel of Bali geen toeristen wil ontvangen. Daarna was het vanaf het vliegveld nog ruim anderhalf uur naar ons eerste hotel. Dit ging met een FOXbus. Voorts maakten we kennis met onze reisleider Anom. Tussentijds hebben we in Ubud nog in een restaurant gegeten. Daar waren we om 13.00 uur Nederlandse tijd. Gisteren was ik om 08.00 uur vertrokken. Totaal heb ik dus 29 uren gereisd en gewacht voordat ik de eindbestemming heb bereikt. Vanaf nu ga ik over op Balinese tijd. Omstreeks 19.00 uur waren we in het restaurant. Het eten, kip, rijst en soep, was binnen vijf minuten opgediend. Na het eten was het nog ruim 10 minuten naar het Ananda Cottages hotel. Waar we twee nachten zullen verblijven.

P1010582bP1010499ac

Het viel op dat de wegen in Bali niet al te breed zijn. Vele tegenliggers van de bus moesten uitwijken naar de berm. Verder is het meest gebruikte voertuig op Bali de brommer / scooter. Wat rijden daar toch veel van rond. Voorts viel op dat er veel (buda) beelden langs de kant van de weg stonden.

De hotelkamers waren zeer ruim. Daarna met de meesten op het ”terras” van het hotel nog een aantal drankjes genuttigd. Rond de klok van 23 uur de kamer opgezocht.

 

 

 

Dag 3: donderdag 27 augustus

 

Vanochtend om 08.30 uur vertrokken met de bus. Onderweg hebben we diverse wandelingen gemaakt. We zijn bij diverse rijstvelden geweest. Onderweg vele verschillende planten- en boomsoorten gezien. Voorts nog bij een beeldenwinkel waar ze ook beelden van hout maken geweest.

P1010508P1010533

Daarna weer ingestapt in de bus die ons bracht bij hanengevechten in een arena. Er stonden honderden Balinezen om heen, misschien wel duizend. De meesten zijn op hun brommer gekomen. Bij de hanengevechten krijgt de haan om één van de poten een mes van circa vijf cm aangebonden. Hiermee moet hij de vijand haan proberen uit te schakelen. Door het publiek wordt hier massaal op ingezet (gegokt). Volgens Anom gebeurt het regelmatig dat de Balinees lopend naar huis moet. Dit komt doordat ze zoveel hebben gegokt, dat ze terplekke de brommer moeten verkopen. 

P1010535aP1010543

P1010553P1010559

Daarna bij een soort planten-, bomen- , kruiden- en dierentuin geweest. Deze is speciaal voor de toeristen aangelegd. Aldaar hebben we nog een kop koffie, thee of chocomel gedronken. Ook hebben we nog een bezoek gebracht aan de Dala tempel. Hier zwommen ook vele verschillende soorten vissen in de aangelegde vijvers.

P1010572P1010569

Tegen 14.30 uur geluncht in een restaurant in Ubud. In de tweede helft van de middag nog in en om het zwembad gebivakkeerd. Dit ondanks de vele bewolking die er vandaag was. ’s Ochtends nog wel een beetje zon gezien, maar vanmiddag niet. De temperatuur was vandaag ideaal voor de excursie.

's Avonds zijn we in Ubud uit eten geweest. Hier zijn we naar toegelopen. Terug met een taxi voor 50.000 Roepia, of te wel € 3,50. Geen geld is dat. Daarna bij het hotel nog een paar Bintangs genuttigd en om 01.15 uur het bed opgezocht. Op dat moment stonden nog 7 mensen (vrijwillig) van onze groep in het zwembad.

Dag 4: vrijdag 28 augustus

 

Vandaag hebben we om 08.30 uur het hotel in Ubud verlaten om via een ommetje naar Candidasa te gaan. We zijn eerst in een soort museumdorp van Bali geweest. Dit is te vergelijken met het Zuiderzeemuseum van Enkhuizen of het Openluchtmuseum van Arnhem. We zijn bij een aantal gezinnen op het erf geweest.

P1010580P1010582

Daarna doorgegaan naar de Besakih tempel. Dit is de grootste tempel van Bali, aan de voet van de Agungberg. Deze tempel is meer dan 1.000 jaar oud. Om onze blote knieën te beschermen moesten we bijna allemaal een sarong dragen. Om bij de tempel te komen moesten we een stevige klim langs vele souvenirwinkeltjes ondergaan. Hier hingen ook allemaal vlaggen / vlaggetjes van Frisian Flag. Dit deed mij goed. Je kunt ook één van de vele (taxi)brommers nemen.

P1010599P1010600

P1010606P1010608

Onderweg nog een lunch genoten met een fantastisch uitzicht over de omgeving. Deze was mooi heuvelachtig. Na de lunch nog in het oude paleis van justitie van Kerta Gosa te Klungkung geweest. Deze rechtbank stamt uit de 17e eeuw en bevat unieke plafondschilderingen. Er staan een aantal afschrikwekkende taferelen uitgebeeld, bedoeld om mensen normen en waarden bij te brengen en om overtreders angst in te boezemen. Er wordt uitgebeeld welke straf ze in de hel te wachten staat, zoals bij stelen, verkrachting, seks met dieren, etc..

P1010621P1010623

Daarna naar het hotel van Candidasa. De laatste vijf km ging alleen maar door bos met varkens en kippen en er lag heel veel rotzooi (plastic). Ineens was er het luxe hotel Puri Bagus gebouwd aan het strand. Vervolgens nog even vertier gemaakt in de zee en in en om het zwembad. Dit ondanks de vele bewolking die er vandaag was. We hebben vandaag weer weinig zon gezien.

’s Avonds met z’n allen in het hotel gegeten en daarna nog wat gedronken. Na het schrijven van voorgaande om 0.00 uur de oogleden dicht gedaan.

Dag 5: zaterdag 29 augustus

 

Vanmorgen zijn we om 08.00 uur vertrokken. Vandaag mocht ons lichaam enige fysieke inspanning leveren voor een mountainbike tour. Eerst moesten we twee uur in de bus om te starten in de omgeving van de Batur vulkaan. Onderweg bij een tussenstop konden we in een restaurant nog wat drinken. Voorts kon je er nog eten. Mark en ik hebben nog een bord rijst met aanverwante ingrediënten naar binnen gewerkt. De overigen hebben volgens mij alleen maar wat gedronken. Daarna nog een klein stukje met de bus voor het startpunt van de Kintamani route. Eerst hebben we enige uitleg over de mountainbike gekregen. Ze dachten waarschijnlijk dat wij voor het eerst gingen fietsen in ons leven. Deze circa 35 km durende tocht ging over vele binnenwegen naar de buitenwijken van Ubud.

P1010638P1010640

P1010641P1010642b

Over het algemeen was het een tocht die naar beneden ging. Op bepaalde plekken ging de weg steil naar beneden. Ook hadden we enkele smalle bospaden. De gedeeltes waar we omhoog moesten waren vrij kort. Dit had wat mij betreft wel wat meer mogen zijn. Dat geldt ook voor de gedeeltes door het bos. Circa 95% van de route ging over de verharde weg. Terwijl een mountainbike meer bedoeld is voor het ruige werk door het bos. Op één valpartij na, van Ellis, in het bos met enkele lichte schaafplekken als gevolg zijn we allemaal weer heel aangekomen. Dit ondanks de vele honden die over en naast de weg liepen. Onderweg waren vele kinderen (waarvan de meesten van school kwamen) die allemaal “hallo” zegden. Dat deden wij ook terug. Tijdens het mountainbiken lag onderweg regelmatig rijst uitgestrooid over de weg. Na de oogst moet de rijst eerst nog drogen. Hier reden de auto’s en brommers gewoon overheen. Iets wat voor ons vreemd is. Nadien nog een lunch genoten in de vorm van een lopend buffet in een restaurant. Daarna weer teruggegaan naar het hotel in Candidasa.

Aldaar zijn de meesten, waaronder ik, nog het zwembad ingegaan en nog genoten op de ligstoelen van enkele Bintangen. Anthony is thuis nog op zoek naar ruimte voor een zwembad. Hij was vandaag niet uit het water te slaan en Anthony had geruime tijd het zwembad helemaal voor zichzelf.

’s Avonds met de hele ploeg een BBQ diner genuttigd en daarna nog wat gedronken op de “veranda’s / prieeltjes” aan de zee. Om 00.30 uur een einde aan deze mooie dag gemaakt.

Dag 6: zondag 30 augustus

 

Vanmorgen hebben we om 09.00 uur het hotel in Candidasa verlaten om op te stomen naar Lovina. Vandaag waren we in twee groepen gesplitst. Zes personen gingen met de FOXbus naar enkele waterpaleizen. Ik ben samen met de overige 13 en onze reisleider Anom gaan raften in de Telaga Waja rivier. Ik heb zelf mijn grenzen verlegd. Ik heb namelijk voor de eerste keer in mijn leven geraft. We zijn door de organisator “Sobek” met twee minibusjes bij het hotel opgehaald. Vervolgens circa 80 minuten gereden om bij het beginpunt te komen. Aldaar is eerst één en ander uitgelegd. Voorts hebben we een helm en zwemvest gekregen.

P1010650bP1010650c

Het raftingtraject was circa 14 km lang en de rafting zou ongeveer twee uren duren. De omgeving was schitterend. Her en der waren kleine watervallen, een aantal hadden hun oorsprong in de rotsen en bij anderen was het water afkomstig van de rijstvelden. Onderweg hadden we op één plek een vrije val van circa vier meter met een hellingshoek van 45 graden. Ik zat met Anom, Marloes en Paul in de boot. Voorts was er een persoon van de organisatie mee. Voor de vrije val moesten we naar achteren hangen om niet voorwaarts over de kop te gaan. Dit ging goed. Tijdens de rafting hadden we nog een individuele wedstrijd met Chinezen of Japanners. Op een gegeven moment kwamen de boten tegen elkaar aan. De peddel van Paul kwam klem te zitten. Bij het loshalen kreeg ik een vuistslag en de peddel in mijn gezicht ter hoogte van het rechteroog. Nadien heb ik nog een week met “oogschaduw” gelopen. Ook waren Vincent en Leonie bij een gelijksoortige aanvaring overboord geslagen. Voorgaande moet niemand weerhouden om ooit te gaan raften. Vanwege het zwemvest kan iedereen dit doen, zie maar naar mij. Na de rafting konden we ter plekke douchen en een lunch nuttigen. De totale kosten waren € 30,-. Dit is geen geld.

Vervolgens zijn we gehergroepeerd met de andere zes personen die naar de waterpaleizen waren geweest. Omstreeks 17.30 uur zijn we aangekomen in Lovina Beach bij ons hotel Aneka Lovina. Hier waaide het bijna niet. In Candidasa waaide ’s avonds altijd een harde wind van circa 6 beaufort. Zowel de hotels in Candidasa en Lovina lagen beide aan de zee. ’s Ochtends richting de rafting zagen we dat het onderweg had geregend. Voor het overige was het bewolkt met zo nu en dan zon.

’s Avonds gegeten in het hotel restaurant en nadien op het strand nog enige drankjes genuttigd bij het naast gelegen café/restaurant Starlight. Even na één uur ben ik mijn tweepersoonsbed ingedoken. Friezen willen volgens de Groningers namelijk ‘s nachts ook dwarsliggen.

Dag 7: maandag 31 augustus

 

Vanmorgen ben ik om 08.30 uur samen met 13 groepsleden vertrokken voor een optionele stadstour naar Singaraja. Singaraja was vroeger de hoofdstad van Bali. We zijn eerst door een paar winkelstraten gelopen. Vervolgens kwamen we op een overdekte markt uit waar de groenten en het vlees / vis ongekoeld lagen. Met vele vliegen erop.

P1010660P1010665

Op de markt heb ik een haarkam gekocht voor 1.000 Roepia of te wel 7 eurocent. Ik was namelijk mijn kam tussen het eerste en tweede hotel kwijtgeraakt.

Daarna de vroegere haven bekeken. Hier zijn de Nederlanders als eerste aan land gekomen op Bali.

P1010679P1010681

Voorts een Chinese tempel bezocht die daar stond. Daarna doorgegaan naar het Holland House. Dit is een door Nederlanders gebouwd huis. Welke nog in originele staat is. Hier woont een Indonesische dame van 73. Vroeger was ze vroedvrouw. Ze vangt nu straatkinderen op en geeft de kinderen onderwijs.

P1010708P1010721

Vanaf het Holland Huis zijn we met paard en wagen, waar we met ons drieën in konden zitten, naar het warenhuis gebracht waar we hebben gewinkeld. Als laatste de GitGit watervallen bezocht.

P1010732P1010738P1010744

In de tweede helft van de middag hebben de meesten gesnorkeld vanaf het hotel. Ik heb dit voorbij laten gaan.

’s Avonds gegeten in het naastgelegen strandcafé / restaurant Starlight. Als voorgerecht hadden we bitterballen. Starlight is eigendom van een Nederlander, vandaar. Aangezien we de volgende dag pas om 10.00 uur hoefden te vertrekken, heb ik pas na drieën de ogen dicht gedaan.

P1010749aaP1010749c

Vandaag was het weer zoals iedereen had verwacht. Hoge temperaturen met veel zon. Behalve bij de waterval waar het bewolkt was. Een aantal medereizigers waren ’s avonds aardig rood geworden.

Dag 8: dinsdag 1 september

 

Vandaag hadden we de relaxte dag tot nog toe. We hoefden pas om 10.00 uur te vertrekken. We zijn eerst naar de Hotsprings van Panas Banjar geweest. Hier hebben ze diverse baden met warme (37 graden) zwavelhoudende water van vulkanische oorsprong. Ondanks het afspoelen bleef er een licht bruine gloed op het lichaam achter. Bij Nicolet was zelfs het haar helemaal verkleurt.

P1010756P1010759

Daarna zijn we vlakbij het hotel in Pemuteran nog tientallen apen tegengekomen. Hier een stop gemaakt waarbij vele foto’s zijn geschoten. De apen klommen via de bomen op de FOXbus. 

P1010784P1010794b

Bij aankomst in het hotel Aneka Bagus Pemuteran hebben we eerst geluncht en daarna in en om het zwembad vertoeft.

's Avonds bij terugkomst in mijn kamer stond de vloer blank. Onder de wastafel in de badkamer was een slang geknapt of niet goed aangedraaid. Het resultaat was dat mijn badkamer, slaapkamer en balkon was gevuld met circa vier cm water. Iemand van het hotel, die in de buurt was, heeft de waterleiding afgesloten. Ik heb mijn rugtas en toilettas van de grond gehaald. Deze waren behoorlijk nat. Vervolgens heb ik een nieuwe kamer gekregen. Van de nieuwe kamer wilde de deur eerst niet van slot. Na drie telefoontjes en hulp van een collega lukte dit na ongeveer een kwartier. Vervolgens kon ik de boel weer uitpakken en kon ik de inhoud van de toilettas en rugzak laten drogen. Door mijn medereisgenoten werd mijn nieuwe kamer omschreven als een “villa”. Toch nog geluk bij een ongeluk.

Na het diner nog even gezeten en omstreeks middernacht mijn villa opgezocht. Vandaag was het zonnig weer. En ook bij dit hotel stond weer een krachtige wind.

Dag 9: woensdag 2 september

 

Vanmorgen zijn we om 08.30 uur vertrokken om een dagtocht te maken naar het eiland Menjangan. Vanaf het eiland Menjangan konden we gaan snorkelen. Eerst moesten we circa 25 minuten met de bus naar de haven. Aldaar stapten we over op twee kleine boten die ons naar het eiland Menjangan brachten. In de haven moesten we eerst een snorkelpakket uitzoeken. Ik heb niets uitgezocht omdat ik toch niet zou snorkelen.

P1010808P1010812c

Het was vandaag stralend weer (dit bleek later ook wel uit de vele rode lichamen) en het waaide stevig. Dit gaf een verkoelend effect. Op het eiland aangekomen zijn er volgens mij 14 personen gaan snorkelen. Vincent was al gauw terug. Aangezien het eerste deel ondiep was en daar al vissen te zien waren heb ik Vincent zijn duikbril en snorkel meegekregen en heb ik voor het eerst in mijn leven gesnorkeld. Alweer een grens verlegd. Inderdaad waren er vele mooie vissen in het ondiepe deel van de zee. Ik ben blij dat ik het gedaan heb. Anthony had van de gidsen een onderwatercamera meegekregen om foto’s te maken. Ook wezen de gidsen de plekken aan waar het mooi was om te snorkelen.

Daarna met Mark nog over een deel van het eiland gewandeld. Hiervoor was een pad aangelegd. Op het eiland waren ook twee herten, die de nodige aandacht hebben gekregen.

P1010813cP1010813eP1010813fP1010813i

Onze reisleider had een koelbox met blikjes drinken meegenomen. Zodat we in de tweede helft van de ochtend al enkele Bintangen burgemeester hebben gemaakt. Vervolgens met de bootjes terug naar Bali. We hadden tegenwind en dit betekende dat er veel water de boot in spatte. Dat was lekker het zeewater in de ogen, dus niet. Daarna terug naar het hotel waar we eerst hebben geluncht.

Daarna de tweede helft van de middag tot 19.15 uur bij en in het zwembad doorgebracht. In het zwembad ontbraken een paar tegels op de vloer. Hierbij heb ik tijdens het overgooien van de bal, sneeën in beide grote tenen opgelopen.

’s Avonds in het hotel gedineerd en nog wat gedronken. Iedere avond worden er vele (onderkin)foto’s gemaakt. Ook vanavond weer. Hierbij zijn nog leuke groepsfoto’s gemaakt.

P1010821ebP1010821n

Oh ja, vandaag kwamen er enkele sms’jes binnen of we nog leefden. Op Java schijnt namelijk een aardbeving te hebben plaatsgevonden. Wij hebben in ieder geval niets gevoeld. Dit komt niet door de rosé of Bintang.

Dag 10: donderdag 3 september

Vandaag gaan we naar ons eindhotel in Kuta, of eigenlijk Legian, waar we met een verlenging zes nachten zullen blijven. Om 08.30 uur zijn we vertrokken. Na een stevige beklimming hadden we bij het tweelingenmeer, “Lake Buyan” en “Lake Tamblingan” onze eerste stop voor een fotosessie. Het weer was inmiddels omgeslagen. Het was mistig, heiig en het kon zo beginnen te regenen.

P1010823P1010825

Daarna zijn we naar de Ulun Danu tempel gereden. Deze staat ook afgebeeld op het briefje van 50.000 Roepia. Hier was ook een processie aan de gang in verband met een begrafenis. Deze tempel staat bij en in het Bratanmeer bij Bedugul.

P1010847P1010851

Vervolgens hebben we geluncht. Tijdens de lunch begon het aardig te regenen. Daardoor hebben we de fruitmarkt die ook op het programma stond links laten liggen. Wel zijn we in het apenbos geweest. In het apenbos kregen we per twee personen een vrouwelijke reisleider. Hier hingen ook vleermuizen in de bomen. Voorts zijn een aantal personen, waaronder ik, met de vleermuizen op de foto geweest. Deze vleermuizen zijn op jonge leeftijd uit de nesten gevallen en kunnen daardoor niet vliegen. Ook heb ik met een aantal anderen nog een python slang om de nek gehad.

P1010864P1010888P1010904bP1010904c

Daarna doorgereden naar Tanah lot. Waar we diverse foto’s hebben geschoten. Normaal is dit een mooie locatie om de zon onder te zien gaan. Maar door de bewolking en daarna de regen viel dit vandaag letterlijk in het water.

P1010925P1010936

Omstreeks 18.15 uur kwamen we aan in ons hotel Jayakarta. Mijn en ook van enkele anderen was de eerste indruk: “Dit is te massaal” zo‘n groot hotelcomplex was het. Voorts heeft het hotel drie zwembaden. Na de incheck bleek dat we over het hele hotel waren verdeeld. In mijn gedeelte zaten Anne, Bert en Mark. Hotel Jayakarta ligt in Legian. Legian ligt in het midden tussen de steden Seminyak (noordkant) en Kuta aan de zuidkant. Vroeger waren dit drie aparte dorpen / steden. Tegenwoordig zijn ze samen gesmolten tot één stad die meer dan zeven kilometer lang is. De Australiërs die hier ook veel komen vertoeven ze veelal in Kuta en Legian. De Europeanen zijn vooral in Seminyak en Legian te vinden. ’s Avonds om 20.00 uur afgesproken in de lobby om te gaan dineren. De meesten waaronder ik, hebben gegeten in restaurant Lanai. Daarna een wandeling gemaakt over de boulevard. Vervolgens terug naar Lanai. Enkelen waren daar achtergebleven. Om 0.00 uur gezongen voor Arnold. Hij is vandaag 41 jaren jong geworden. Van de groep heeft hij een Sarong en een hoofddeksel gekregen. Om 00.30 uur gaan slapen.

P1010955bdP1010955bdP1010955c

Dag 11: vrijdag 4 september

Gisteravond hebben we afgesproken om vanmorgen om 09.00 uur te gaan ontbijten. Daarna hebben de meesten, ik ook, Legian verkend. Bij het eerste de beste geldwisselkantoor is Arna haar zonnebril gestolen. Ik ben met Bert, Mark en Paul aan het verkennen geslagen. Er zijn vele kledingzaken, over het algemeen wel met dezelfde kleding. Het lopen over de trottoirs is echt “Avontuurlijk Bali”. Om de vier à vijf meter ontbreekt er een meter trottoir en kun je zo in de afwateringsgoot stappen.

’s Middags aan de zee geluncht en daarna aan het strand gelegen en in de zee geweest. Er stond een vrij sterke aflandige stroming. Dit leverde bij enkele spannende momenten op. Ze waren iets te ver de zee ingegaan, maar konden gelukkig (met moeite) toch nog terugzwemmen.

’s Avonds heb ik met 15 anderen gedineerd in het “Seaside restaurant”. Daarna zijn we uit geweest in Dejavu. Een soort bar/discotheek waar veel cocktails worden verkocht. Zo nu en dan vertrokken er een paar vakantie collega’s. Zelf zat ik bij de laatsten, wij zijn om kwart over drie vertrokken. Aangekomen bij het hotel zagen we Bert en Mark nog zitten. Vlak bij ons hotel ter hoogte van een slagboom op de boulevard werden Bert en Mark aangesproken door twee personen. Die vroegen of ze seks wilden. Ze zaten bij Mark met hun handen bij het kruis en broekzak, even later bleek Mark zijn telefoon te zijn gestolen. Hiervan heeft Mark aangifte gedaan bij de politie. Vanuit het hotel ging er ook een beveiliger mee. Na de diefstal gingen de dieven er snel op de scooter vandoor. Deze twee personen stonden waarschijnlijk ook op de boulevard toen de laatste groep met mij teruggingen. Omdat wij met zes personen waren hebben ze ons niets gedaan. Wij zijn nog teruggegaan en wederom gingen ze er snel vandoor op de scooter. Om 04.00 uur lag ik op bed.

Dag 12 zaterdag 5 september

 

Na het ontbijt ben ik samen met 8 personen met een taxi naar het Mata Hari winkelcentrum in Kuta geweest. Daar heb ik een souvenir in de vorm van een bord met daarop een afbeelding en de naam van Bali gekocht. Voorts heb ik twee korte broeken gekocht. Ook de meeste anderen hebben kleding of iets dergelijks ingeslagen.

’s Middags heb ik aan en in de zee gelegen. Bijna de helft van de groep heeft nog surfles op een plank gehad.

P1010969P1010970

’s avonds met z’n 13’en gegeten in Lanai en nog even in Dejavu gezeten. Daarna nog met een aantal op een veranda /prieeltje bij het zwembad een Bintang met de jas aan zoals Lingo Paul dat noemt. Volgens mij omstreeks 02.30 uur te bedde gegaan.

Dag 13: zondag 6 september

 

Vanmorgen werd ik bij het ontbijt aangesproken met mijn achternaam. Gisteren is er nog een groep van FOX aangekomen in het hotel. Zij hebben de single reis Java – Bali gedaan. Ik zag gisteren al iemand in een Fries hemd rondlopen. Het bleek Germ te zijn, die in een naburig dorp woont van mij. Wat is de wereld toch klein.

Na het ontbijt, het was inmiddels weer droog na een regenbui, ben ik met de helft van de groep naar de Sicilia Spa geweest voor een massage. Dit was op loopafstand van ons hotel. Ik heb een Honey Bath genomen. Of te wel een massage met honing gecombineerd met citroen en daarna een bad met geurende bloemen.

’s Middags gegeten bij de Italiaan aan de boulevard van de zee. In de tweede helft van de middag op het strand en in de zee vertoefd, zoals altijd onder het genot van de zon en een Bintang. Vanavond voordat we gingen eten hebben we bij het hotel eerst een groepsfoto gemaakt. Daarna mocht ik als enige heer met alle vrouwen op de foto. Dit omdat de vrouwen halverwege de vakantie een persiflage hadden bedacht op Gooische Vrouwen, namelijk Gooitzen Vrouwen. Dit was de eerste keer dat ik dit had gehoord.

gooitzen vrouwen bew4-1

 

 

Daaarna met de gehele groep gegeten bij hetzelfde Italiaans restaurant aan de boulevard. Lingo Paul heeft nog een korte speech gehouden. Morgen gaan namelijk Anita, Anne, Anthony, Marco en Vincent naar huis. Zij hebben namelijk geen verlenging geboekt. Na het eten met de helft van de groep nog drie uren op het strand gezeten. Aangezien de mini supermarkt 24 uur per dag aan de boulevard geopend is, hebben we geen dorst hoeven te leiden. Om half drie toen de laatsten en ik net terug waren op de kamer begon het te plenzen.

Dag 14: maandag 7 september

 

Vanochtend eerst nog een rondje door Legian gelopen en daarna naar de kapper geweest op dezelfde plek waar we gisteren de massage hebben gehad.

Om 13.00 uur hebben we Anita, Anne, Anthony, Marco en Vincent uitgezwaaid. Anthony ziet nu al uit naar zijn eerste kopje koffie in Nederland.

Om 13.30 uur ben ik samen met Arnold, Ellis, Femke, Leonie, Maria, Paul en Paul naar het Mata Hari winkelcentrum gegaan met de hotelbus. Eerst hebben we bij het naast gelegen Mc Donalds gegeten. Niet iedereen vond dit een succes. Daarna in het winkelcentrum en omliggende winkels gewinkeld. We zijn via het strand weer teruggelopen naar ons hotel waarna we daarna nog een duik hebben genomen in de zee.

P1010987P1010989

’s Avonds gedineerd in restaurant Blue Ocean. Op de menukaart stonden onder meer frikadellen en kroketten. Het restaurant is eigendom van een Nederlander, die vandaag jarig is. Hij heeft de zaak nu vijf à zes jaar in eigendom. Hij heeft verder geen Nederlanders in dienst. Dit mag niet omdat dit ten kost zou gaan van de werkgelegenheid van de Balinezen. Voorts kwam vanavond “joep kippepoep” en “jip poepekip” weer om de hoek, zoals bijna iedere avond. Na het eten nog gehangen in de veranda / prieeltje van het hotel. Om 01.00 uur heb ik mijn persoonlijke licht uitgedaan.

Dag 15: dinsdag 8 september

 

Vandaag was het een echte stranddag voor mij en de meesten. Ik heb bijna de gehele dag aan en in de zee gelegen. ’s Middags als lunch samen met Mark een aantal broodjes en chocomel van Frisian Flag uit de winkel gehaald. Ik heb altijd geleerd dat je je afkomst nooit moet verloochenen. Dat heb ik dus ook niet gedaan. Frisian Flag is onderdeel van Royal FrieslandCampina en heeft diverse fabrieken in Azie staan. De chocomel smaakte uitstekend, beter dan in het restaurant in Bedugul waar we vorige week donderdag hebben geluncht.

P1010995P1010995d

Vanavond met z’n allen in Lanai gegeten. Daarna nog twee Bintangen op het strand gedronken. Aangezien ik mij vanavond met After Sun had ingesmeerd, bleek mijn lichaam bij terugkomst op mijn kamer helemaal onder het zand te zitten. Ik heb eerst maar een nachtelijke douche genomen. Daarna om 01.00 uur voorlopig voor de laatste keer mijn Balinees bed opgezocht.

Dag 16: woensdag 9 september

 

Vandaag gaan we terug naar Fryslân. Om 13.00 uur worden we opgehaald bij het hotel. Eerst zijn Mark, Paul en ik nog bij de Sicilia Spa geweest voor een massage. Anders doe je toch niets op zo’n ochtend. Vandaag heb ik een Spice Bath genomen. Dit was een diepe spier massage met sandelhout en Frangipani-mint, gevolgd door een natuurlijke body scrub van Spice. Daarna nog een Javanese Spice bad genomen.

Daarna nog net tijd gehad voor een laatste Bintang in het hotel. Om 13.00 uur zijn we opgehaald door de FOXbus die ons naar het vliegveld bracht. Hoe langzaam het ging om Bali binnen te komen. Zo snel ging het nu. Geen wachtrijen bij de douane en de tickets kregen we ook snel. De meesten zijn in groepjes van twee of drie ingecheckt, zodat we ook met ons tweeën of drieën bij elkaar in het vliegtuig zatten. Mark en ik zaten bij elkaar. Op het vliegveld nog wat gegeten, gedronken en gewinkeld. Daarna het vliegtuig in. Vóór 16.00 uur gingen we de lucht in op weg naar Hongkong voor een tussenlanding. Mark en ik hadden nu weer voldoende beenruimte. Helaas was dit voor de vlucht van Hongkong naar Amsterdam niet mogelijk. Om 20.15 uur al geland op Hongkong. Hier moesten we wachten op de vlucht van 00.15 uur naar Amsterdam. Ook hier nog rondgelopen, gewinkeld, gedronken en……………zitten wachten.

Dag 17: donderdag 10 september

 

Nadat we waren opgestegen om 00.30 uur nog gegeten in het vliegtuig en daarna proberen te slapen. In de eerste helft van de nacht (Hongkong en Bali nacht) lukte dit niet echt. In de tweede helft van de nacht, toen de nacht in Nederland was aangebroken ging dit stukken beter. Om 06.15 uur geland op Schiphol. Daarna de koffers halen, afscheid nemen en op naar de trein van 07.19 uur richting het Heitelân. Om 09.45 uur was ik na bijna 27 uren weer thuis. Ik heb een mooie vakantie gehad. We hadden een leuke groep. Dit blijkt ook wel uit het feit dat begin november driekwart van de groep een lang weekend naar België gaat voor een reünie.